Antimikrobiyal Direnç Eylem Planı – BSHA
Antimikrobiyal Direnç Eylem planı hakkında konuşan Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, “Antimikrobiyal direnç (AMR), Doğu Akdeniz Bölgesi’nde ve küresel olarak giderek büyüyen bir halk sağlığı tehdididir” dedi.
Ölümler Bakterilerin Neden Olduğu Sepsisten Kaynaklanıyor
Açıklamada şu ifadeler yer verildi, “Küresel Antimikrobiyal Direnç Araştırması (GRAM) projesi, 2019 yılında Bölgede 123.834 ölümün doğrudan dirençli bakterilerin neden olduğu sepsisten kaynaklandığını, diğer 341.097 ölümün ise dirençli bakterilerin neden olduğu sepsis nedeniyle gerçekleştiğini tahmin etmektedir. Uygunsuz antibiyotik kullanımı AMR’nin en yaygın nedenlerinden biridir. Ancak Bölge’nin çoğu ülkesinde antibiyotik kullanım verilerini güvenilir bir şekilde toplayacak, analiz edecek ve yorumlayacak sistemler geliştirilmeye devam ediyor. Çoğu durumda, kaliteli antibiyotik kullanımına ilişkin veriler azdır. Antibiyotik kullanım alışkanlıklarına ilişkin ulusal ve tesis düzeyinde daha kaliteli veriler, antibiyotiklerin daha uygun kullanımını sağlamak ve dolayısıyla AMR gelişimini azaltmak için hayati öneme sahiptir. Antibiyotik tüketimi verilerinin toplanması, analizi ve kullanımının güçlendirilmesi ihtiyacı, AMR ile ilgili ülke programlarının gözden geçirildiği Haziran 2023 bölgesel toplantısının da temel önerileri arasında yer aldı.
Katar’da Eylem Masaya Yatırıldı
Bu çerçevede, DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Ofisi 13-15 Mayıs 2024 tarihlerinde Doha, Katar’da “Eylem Amaçlı Veriler: Reçete ve yönetim faaliyetlerini iyileştirmek için antibiyotik tüketimi verilerinin kullanılması” başlıklı bölgesel bir toplantı düzenledi. Katar Kamu Bakanlığı Etkinliğe Sağlık ev sahipliği yaptı. Toplantıya Bölge Ofisi, DSÖ genel merkezi, DSÖ ülke ofisleri, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Körfez Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden uzmanların yanı sıra Bölgedeki 11 ülkeden 50’den fazla delege katıldı.. Toplantıda, ülkedeki mevcut veri kaynaklarını belirlemek ve verileri ulusal ve tesis düzeyinde antibiyotik tüketim modellerini daha iyi anlamak için kullanmak ve sonuçta yönetim çabalarını bilgilendirmek için ülkelere destek olunması amaçladı. Katılımcılar, pazar dinamiklerini ve politikalarını, hastane antimikrobiyal yönetim programlarını ve ulusal tüketim hedeflerini bilgilendirmek için ulusal ve tesis düzeyindeki antibiyotik tüketim verilerinin kullanılmasına odaklanan çeşitli vaka çalışmalarını tartıştı. Ayrıca eylem için potansiyel antibiyotik kullanım verileri kaynaklarını belirlemek ve kullanmak amacıyla ülke düzeyinde bir yol haritası geliştirmeye başladılar. Toplantıda ayrıca verilerin politika ve programatik eylemler için daha iyi kullanılmasına ilişkin bölgesel beklentiler ve zorluklar hakkında bir uzman paneli tartışması da yer aldı.
Birçok Ülkede Temel Antibiyotiklere Erişim Zayıf
Program Yönetimi Direktörü ve Bölge Ofisi Bulaşıcı Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Departmanı Direktör Vekili Dr. Rana Hajjeh’nin de vurguladığı gibi, antibiyotik kullanımının azaltılmasına acil bir ihtiyaç var: “Bölgemiz en yüksek ve en hızlı artan antibiyotik seviyelerine sahip. Dünya Sağlık Örgütü’nün tüm bölgelerinde antibiyotik tüketimi. Antibiyotikler çok değerli ve temel ilaçlardır ve korumak istediğimiz bir varlıktır. Ancak Bölgemizde ikili bir zorlukla karşı karşıyayız. Birincisi, birçok ülkede uygunsuz derecede yüksek antibiyotik kullanımı var ve ikincisi, birçok ülkede temel antibiyotiklere erişim zayıf.” “Amacımız, uygun piyasa şekillendirme yoluyla antibiyotiklere erişimi, bulunabilirliği ve kullanımını iyileştirmektir” diye devam etti. “Bu, karar almayı desteklemek amacıyla mevcut antibiyotik tüketim verilerini daha iyi kullanmak için ulusal ilaç düzenleyicilerimiz ve ülke yetkililerimiz için kapasite geliştirmeyi gerektirecektir. DSÖ, bu çabaları desteklemek amacıyla yatırımları ve kapasite geliştirmeyi artırmak için ortaklar ve hükümetlerle birlikte çalışmaya kararlıdır.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)